Yeni electronica-diva: ADA
Köln’ün dingin sanat kokan atmosferinde müzikle haşır neşir olmamak elde değil. Arkadaşlıklar ve ortak zevklerin sonunda pek çok insan müziğin sihrinde kaybolurken, bazıları müziği bir yaşam biçimi ve amaç olarak seçiyor.
Köln’ün dingin sanat kokan atmosferinde müzikle haşır neşir olmamak elde değil. Arkadaşlıklar ve ortak zevklerin sonunda pek çok insan müziğin sihrinde kaybolurken, bazıları müziği bir yaşam biçimi ve amaç olarak seçiyor. Michaela Dippel de, müziğin sihrini erken fark edenlerden. Bir çok rock, caz ve pop grubunda vokalist olarak yer alan Michaela, tamamen rastlantıyla da olsa kendini sampler’larla oynarken ve sonucunda elektronik müzik icra ederken buluyor. Daha sonra Areal Records’u kuracak arkadaşlarının hediye ettiği emektar synthesizer hala ona eşlik ediyor. Arkadaşının hediye ettiği bu synthesizer sayesinde işleri ilerleten ve teknolojik oyuncaklar konusunda uzmanlaşan Michaela, bunu kendine özgü ritim duygusu ve melankoli kokan duygu erimleriyle birleştirince ortaya çıkan prodüksiyonlar, kulaktan kalbe çok çabuk ulaşıyor.
Tamamı Areal Records’dan yayınlanan Ada EP’leri, Köln’e yeni ve önemli bir prodüktör daha kazandırdı. 2004 Sonbaharında yayınladığı ‘Blondie’ isimli uzunçalar ise, Michaela Dippel aka Ada’yı Ellen Allien ve Miss Kittin’in bulunduğu “diva” konumuna doğru hızla yükseltti. ‘Blondie’, elektronik müzik harici kesimler tarafından da büyük beğeniyle karşılandı. ‘En iyi Albüm’ listelerinde üst sıralarda yer aldı. Downtempo, minimal ve house ile yoğrulmuş bir eklektizmin ve türler arası yumuşak geçişlerin yaşandığı pop manşetli bu albüm, Ada’nın müzikal yolculuklarının daha uzun yıllar devam edeceğini müjdeliyor. Şu anki konumundan çok daha farklı türlerde hayat bulsa da, sahnedeki performansı ve naif duruşuyla Ada ismini ilerleyen yıllarda da, Alman müzik arenasında sıkça duyacağız. Indigo’daki canlı performansı öncesinde Köln’ün yeni sesi Ada’yla gerçekleştirdiğim röportaj.
Albümünde kendi vokallerin var. Daha önce de caz / pop vokalisti olduğunu biliyoruz. Bundan biraz bahseder misin? ‘Blondie’deki Yeah Yeah Yeahs’in ‘Maps’ cover’ı buraya bir gönderme mi? Maps’in bir ‘tribute’ olduğunu söyleyemem. Sadece bir cover yapmak istemiştim ve Maps’ sevdiğim bir parçaydı. Müzik ve şarkı söyleme konusuna gelince yaklaşık on yıl öncesine dayanıyor. Rock gruplarıyla başladım. Birkaç yıl sonra caz vokalistliği ve tabii ki pop. Elektronik müzikle de, daha çok gitar ve bas ağırlıklı rhode’ların synth’lerin egemen olduğu müziklerle başladı. Sytnhesizer’lar ve elektronik müzikle de bu şekilde tanıştım.
Henüz DJ’lik yapmıyorsun, elektronik müzik prodüktörlüğü nasıl gelişti? Evet DJ değilim ama olmayı isterdim(gülüyor). İşe eski bir sampler ile başladım diyebilirim. Bu akşam o da benimle birlikte olacak. Birkaç klavye kullandım ama çok primitif modeller. İçinde herhangi bir medya ya da özel fonksiyonlar barındırmayan basit, ucuz şeyler. İlk başlarda klavyede çıkardığım melodileri ve fikirleri sampler’da kurgulamaya ve üstüne beat’ler ekleyip bilgisayarda bu karışımı mikslemeye çalıştım. İlk EP’im Blindhouse/Luckycharm tam olarak böyle oluştu.
ADA isminden biraz bahsedebilir misin? Bir hikayesi var mı ? Anlamı nedir? Bu arada Ada, Türkçe’de dört tarafı denizlerle çevrili kara parçası demek, bunu bilmiyordun sanırım. Öyle mi, bundan haberim yoktu. İlginç ve güzelmiş. Tabii ismi koyarken bir anlamı olmasından öte, bir isim olması önemliydi benim için. Aslında bir sesli korku kitabından etkilendim. Bu kitaptan özellikle ilk EP’yi yaparken çok ilham almıştım. Kitap bir Blindhouse/körler evi ile ilgiliydi. Kör zombilerin yaşadığı bir körler evi. Ve bu evin koruyucusunun adı ADA’ydı. İsimi çok beğenmiştim. Bu ismi kullanmak iyi bir fikir gibi geldi.
Özellikle ‘Blindhouse’un başarısından sonra, elektronik müzik sahnesinin yeni elektro-diva’sı olarak görülmeye başladın. Ada ismi, Ellen Allien ve hatta Miss Kitten gibi arenanın büyük isimleriyle birlikte telaffuz edilmeye başladı. Sen aslında daha crossover ve downtempo minimal bir müzik icra etsen de, bu konu hakkında ne düşünüyorsun? Diva kelimesini hiç kullanmıyorum doğrusu(gülüyor). Kendimi de öyle görmüyorum açıkçası. Bu konu aslında benim yaptığım işten biraz farklı bir yerde duruyor. Özellikle bu işe kazara başladığımı hesaba katarsak. Evimde bu küçük alet vardı, bir şekilde olaylar gelişti. Ve ortaya bir şeyler çıktıkça kendimi daha ciddi olarak elektronik müziğin ve prodüktörlüğün içinde buldum. Yaptığım müzikse bence daha farklı. Bu da çoğunlukla müzikal alt yapım ve geçmişimle ilintili. Rock ve pop müzikten techno’ya doğru ivmelenen bir değişim süreci.
Sence Köln’ü özel kılan nedir? Downtempo/minimal/vokal/pop/house ile belirlenmiş bu özgün sound, gerçekten Köln’e mi ait, yoksa bu sadece dışardan bizlere yansıyan bir yanılsamadan mı ibaret? Benim için Köln’de yapılan prodüksiyonlar dünyanın herhangi bir yerinden çok da farklı değiller. Tabii Köln’de bir çok müzisyen ve sanatçı yaşıyor. Müthiş bir etkileşim ve sanatsal bir aura var burada. Herkes bir şekilde birbirleriyle kontak halinde ve bağlıdır. Bu durumdan ilham almamak, ya da etkilenmemek mümkün değil. Bence insanlar birbirlerinden oldukça fazla ilham alıyorlar ve birbirlerini fikirsel anlamda ateşliyorlar. Ama Köln’deki insanlarla yakın olduğumuz kadar Berlin’deki bir çok insanla da aynı şekilde yakınız. Örneğin Sender Records ya da Fest Platten’deki arkadaşlarımızla. Birlikte partiler düzenliyoruz.
Şu sıralar sevdiğin grupları, prodüktör / DJ’ler ve label’ları sayabilir misin? Areal Records, oradaki meslektaşlarımı ve arkadaşlarımı en başta sayabilirim. Fest Platten, Sender Records, Traum, sayacak çok fazla iyi label var, saymak gerçekten zor. Çok iyi işler çıkıyor gerçekten.
Peki evdeyken ne tür müzikler dinlemeyi seviyorsun? Evde çok sessiz müzikler dinliyorum(gülüyor). Kulüpte olduğun zamanlarda müzik hep yüksek. Bu yüzden evde sakin ve dinlendirici şeyler dinlemeyi seviyorum. Örneğin bu aralar sıkça Kings of Convenience dinliyorum.
Areal Records’un albüm kapakları hep belirli bir konsept içinde. Birbirleriyle baplantılı gibiler. Sanırım kapakların hepsi aynı kişi tarafından tasarlanıyor, ya da çizimler aynı kişiye ait. Sen kendi kapaklarını, ‘Blondie’yi seviyor musun? Ve bu kapaklardaki illüstrasyonları / resimleri kim yapıyor? Evet benimkileri çok seviyorum. Kapakları Areal’de bir çok yayınları da olan Sebastian Riedl (Basteroid) yapıyor. Kapaklardaki resimler ona ait. Label kurulduğundan beri böyle sürüyor. Sebastian’a ait resimlerinden bazı bölümler, bu şekilde EP’leri süslüyor. Böylece Sebastian’ın güzel ve ilginç resimleri de, bir çok insana ulaşmış olur diye düşünülmüş birşey.
Gelecek ile ilgili planların nedir? Yeni yayınlar ya da projeler? Albümümde de benle birlikte vokal yapan Caroline’le yeni bir şeyler yapmayı çok isterim. Şu anda vokal ağırlıklı işlere yoğunlaşmak istiyorum. Aslında bu aralar o oldukça yoğun ve bu yüzden işleri bir araya getirmemiz oldukça zor gözüküyor. Ama yinede ciddi planlarımız var.
Yakın zamanda yeni bir apartman dairesine taşındın. Bu tür değişimler seni ve müziğini nasıl etkiliyor? Nasıl ilham alıyosun? Etrafımdaki her şeyden etkilenebilirim. Herhangi bir olay veya durumdan. Bu bir müzik ya da üzgün bir film de olabilir mesela. Genellikle geceleri çalışıyorum. Kitap okurken ya da beni etkileyen bir film sahnesi, her şey olabilir.
Bu akşam nasıl bir canlı performans sergileyeceksin? Bu akşam eski prodüksiyonlarımla Blondie’daki parçaların bir karışımını çalacağım diyebilirim Hepsi iç içe geçecek.
Noel akşamı çalıyorsun. Herhangi özel bir şey var mı? Noel şarkıları çalmaktan mı bahsediyorsun(gülüyor). Noel benim için aslında ailenin bir arada geldiği ve beraber vakit geçirdiği zamanları çağrıştırıyor, bunun dışındaki anlamıyla pek ilgilenmiyorum doğrusu.
Röportaj : Christopher Çolak 02 Ocak 2005 Bu yazı daha önce Clubintro.com'da yayınlanmıştır.
|
Interviews
Techno ranger from Westerwald: Dominik Eulberg
While not being a forest ranger, Dominik Eulberg produces techno that no one else is…
more
T.E.E.: Turzi Électronique Expérience
French pyschedelia virtuoso Romain Turzi gone wild with his real synths and analogue recording techniques…
more
Two Decades of Hardfloor
One of Germany’s best techno outlets, Hardfloor has been doing electronic music for 20 years…
more
Kate Simko: Soul & Heart
Chicago's Kate Simko is digging deep with her diverse style, full of soul & heart.
more
Niederflur: Techno with an attitude
Cologne based duo Niederflur has been releasing mind blowing techno music since the early 90’s.
more
Kaiserdisco: "In No One's Shadow"
Kaiserdisco duo has gained reputation with their high quality dance floor tracks all around the…
more
St. Vinyl: Michael Mayer
"You can get into trouble but you can also find a new friend" says Michael…
more
Mr G: Still Here
Most of us know Colin McBean for years now and he is making people dance…
more
Mr G: Hala Burada
90’lı yılların başından beri techno müziğin en önemli figürlerinden olan Colin McBean aka Mr G…
more
Phonique: Kissing Strangers
Phonique is kissing strangers in his new album released from the label of ‘best kept…
more
Be friends with FM Belfast
Do you really think that Iceland is all about melancholy, coldness and dark melodies? No…
more
Danton Eeprom: The most serious Frenchman
Londoner Frenchman Danton Eeprom is one of the most inlfuential and inspiring and emerging talent…
more
10 shots from Maayan Nidam
I caught Maayan Nidam just before her Vodka shots and asked her real questions before…
more
Orlando Voorn: Transit Technocu
Detroit techno denince ilk akla gelen isimlerden olan Orlando Voorn şu günlerde hiç olmadığı kadar…
more
Müzikli Seks: Jimmy Edgar
Müziği seksüel bir titreşim ve etkileşim kaynağı olarak gören Jimmy Edgar dünya üzerindeki en yetenekli…
more
Emika Drops The Other
Electronic music world is yet not aware but Emika is the next big thing in…
more
When Ai Was Ten
One of the world's most underground and best electronic music labels, Ai Records is celebrating…
more
Phil Kieran's "Shh"
One of world's busiest electronic music producers and DJs, Phil Kieran released his debut "Shh"!
more
Estroe and her "Elemental Assets"
One of the best DJanes around, Estroe proves herself also in the production area with…
more
Deniz Kurtel’in Ses Heykelleri
Uzunca süredir Amerika’da yaşıyor olsa da Türkiye’den çıkan ender kadın elektronik müzik prodüktörlerinden biri, belki…
more
|