Reviews
Singles
Albums
Features
Interviews
Articles
Local
Clubs
Agenda
Music
Playlists
Labels

Jimmy Edgar



Jimmy Edgar: Detroit soslu elektronika
Müzik haricinde zamanının büyük bölümünü sanatla iç içe geçiren, moda ve görsel tasarım konusunda çalışmalar yapan 20’lik Jimmy Edgar, Detroit’in puslu ve tehlikeli sokaklarında bir çok gece kulübünde, hatta striptiz barda müzik çaldı. DJ’lik için çok genç sayılabilecek bir yaşta, henüz 15’inde Derick May ve Jeff Mills gibi isimlerle aynı DJ kabinini paylaşan Jimmy daha sonra techno’dan giderek uzaklaşmaya başladıysa da, elektronika’yı hip hop ve funk’la buluşturduğu kendine özgü sound’undaki Detroit sosu, kendini fazlasıyla hissettiriyor. O da bu durumdan oldukça memnun. Detroit’li olmaktan ve orada yaşamaktan büyük zevk / ilham alıyor. Turneleri haricinde Michigan’ın puslu sokaklarında, makine sesleri arasında dolaşıyor, kafasındaki seslere ve şekillere hayat veriyor.

Belki de, Warp’un geleceğini kurtaracak isimlerden biri, geleceği kesinlikle çok parlak gözüken Jimmy Edgar’la Babylon’daki canlı performansı öncesinde gerçekleşen röportaj.

’Bounce, Make, Model’ EP turnesi kapsamında dün akşam Londra’daki Plastic People’da Surgeon’la birlikte çaldın. Gece nasıldı? Surgeon bir hard techno prodüktörü. Böyle gecelerde sound’unda herhangi bir değişiklik yapıyor musun?

Evet, gerçekten çok iyi bir geceydi. Oldukça yoğun ilgi vardı, bende çok eğlendiğimi söyleyebilirim. Sound’umda herhangi bir değişiklik yoktu, sadece görsel malzeme olmadan çaldım. Genellikle visual’larla birlikte çalıyorum. Önce bir DJ set çıkardım. İlk başta turntable’larla biraz sorun yaşadık ama sonuçta gece oldukça iyiydi.

Techno’yu genel olarak seviyor ve dinliyor musun?
Evet tabii ki seviyor ve dinliyorum. Ama benim çoğunlukla dinlediğim erken dönem Detroit techno prodüksiyonları ve yine erken dönem Avrupa techno’su. Çok yeni prodüksiyonları pek fazla dinlemiyorum.

Turnen nasıl gidiyor? Programın gerçekten çok yoğun. Dün Londra’daydın, bu akşam buradasın yarın akşam ise Budapeşte’de olacaksın.
Turnenin 3. ayağındayım. Bu gece için oldukça heyecanlıyım. İlk defa İstanbul’a geliyorum. Oldukça ilham verici ve büyüleyici bir şehir. Gerçi birkaç saat önce havaalanından gelmeme ve fazla birşey görme şansı bulamamama rağmen, şimdiye kadar gördüklerim beni çok etkiledi. Tatil için kesinlikle bir daha gelmek isterim.

‘Bounce, Make, Model’da sana ilham veren şeylerden biraz bahseder misin?
Bu EP’deki müzikleri 1 yıllık bir periyotta ve tamamıyla Detroit’te olduğum sırada kaydettim. İlham veren bir çok şey oldu. Detriot’te olmak bile aslında yeterli. O sıralar özellikle görsellerle ilgili olarak çok çalışıyordum. Modayla ilgili bir çok tasarım da yapmıştım. Bu dönemde Londra haricinde pek fazla seyahat de etmedim. Ayrıca yeni bir semte taşınmıştım ve bu da müziğimi, fikirlerimi etkiledi.

Modayla ciddi olarak ilgileniyorsun. Geçmişte müziğe ağırlık vermek için moda eğitimini yarıda bırakmıştın.  Tasarım yaparken bilgisayarla mı yoksa birebir kumaşlar ve ellerinle mi çalışıyorsun?
 Her ikisini de yapıyorum. Aslında bir çok farklı şekilde tasarlıyorum. Hem bilgisayarda tasarlıyorum, bazen elle çizim yapıyorum bazense direk olarak kumaşlar üzerinde çalışıyorum. Ayrıca grafik tasarım ve printing’le de ilgileniyorum.

Kendi müziğini kurgularken kendine ait özel yazılımlar kullandığın biliniyor. Hatta müziğe ve bu programları kodlamaya harcadığın süreyi bir virüs kodlamak için kullansan oldukça vahşi ve temizlemesi zor virüsler yaratabilecek kadar iyi bir “coder” olduğun söyleniyor.
Doğrudur. Fakat şu sıralar konsantrasyonumun büyük bölümü müzik üzerine.

Kedine ait Max/MSP patch’lerin var mı?
Evet,var.

Hip Hop şu anda elektronik müzik arenasında oldukça popüler oldu, bu konuda neler söyleyeceksin? Özellikle elektronik altyapılı abstract hip hop şu anda oldukça popüler. Örneğin Sound Ink Recordings’i seviyor musun?
Popüler olduğu doğru. Sound Ink Recordings’de bazı arkadaşlarım var. Shadetek.

Team Shadetek’i biliyor ve seviyor musun?
Evet tabii ki biliyorum. New York’lular ve güzel işler çıkarıyorlar.  Beraber birkaç turneye çıkmıştık.

Elektronik altyapılı hip hop’un şu sıralar çok popüler bir trend olduğuna katılıyor musun?
Evet. Hip hop Hz.İsa’dan bile daha büyük!(Gülüyorç)

Detroit şehrinin müziğine ve sanatsal vizyonuna nasıl bir etki yaptığını düşünüyorsun?
Bence ben bu konuda bir şey söyleyemem çünkü zaten Detroit’te doğup büyüdüm. Oldukça ilham verici olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle diğer tüm Amerika şehirlerinden farklı.

Florida’lı elektronika label’ı Merck’ten de bir LP yayınladın. Merck’i seviyor musun ilerde yine Merck’ten bir şeyler yayınlama olasılığın var mı?
Merck oldukça iyi bir label. Şu an için böyle bir düşüncem yok. Merck’le sürekli kontak halindeyiz ve iyi ilişkilerimiz var. İlerde bir gün neden olmasın.

Michaux adı altında da Audio.nl’den bir albüm yayınladın. Oldukça fazla moniker’in ve gizli ismin var bunların sayısını söyleyebilir misin?
Söylemesem daha iyi. Gizli isimlerle müzik yayınlamayı seviyorum. Warp’dan yayınlanandan farklı müziklerle de ilgilenmeyi seviyorum.

’Bounce, Make, Model’ı takip edecek uzunçalar için neler söyleyeceksin? Sound benzer mi olacak?
Evet genel olarak sound benzer olacak ve biraz daha ileriye gidecek. Oldukça kişisel bir albüm oldu. Beni çok iyi yansıttığını düşünüyorum.

Prodüksiyonlarında kendin vokal yapıyorsun değil mi?
Evet. Biraz distort olsa da benim sesim. Bazı parçalarda benim vokalim var. ‘Bounce Make Model’ın ilk parçasında olduğu gibi.

Sanatsal olarak minimalizm kavramı hakkında neler düşünüyorsun?
Çok seviyorum. Ekspresyonizm’i de, aslında her türlü sanat forumunu seviyorum. Ama yinede minimal renklerin, dokuların üzerine gitmeyi çok seviyorum. 

Ama güncel minimal müziği pek takip etmiyorsun. Genellikle bir plak dükkanına gittiğinde yeni çıkanlar yerine 70’lerin ve 80’lerin plaklarıyla ilgilendiğini okumuştum. Arşivin de genellikle bu tür sound’lardan oluşuyor.
Kesinlikle. Eski zamanları ve eski plakları çok seviyorum. Minimal müziğe gelince, eskiden takip ediyordum ama bence bir noktadan sonra herhangi bir ilerleme olmadı ya da en azından bu sound’un bir yerlere gittiğini düşünmüyorum.

Yeni şeyleri takip etmemenin sebebi dinlediğin şeylerden etkilenmeyip daha farklı ve kendine özgü bir sound’u yakala isteği mi?
Böyle bir kaygım ve korkum hiç olmadı. Bence bir prodüktörün dinlediği müziklerden etkilenmesi ve yaptığı şeylerin bu doğrultuda etkileşmesinde kötü bir şey yok. Olmamalı da. Sanatta etkileşim yaralı ve gerekli.

Prodüktörlüğe başlamadan önce davul çalıyordun. Davulcu olmanın müziğini kurgularken özellikle ritmik anlamda sana yardımcı olduğunu düşünüyor musun?
Okul döneminde bir çok punk, metal ve hatta bazı caz gruplarında davul çalarak büyüdüm. Müziğe ilk adımı davul çalarak attım. Davul çalmayı hala çok seviyorum ama artık daha çok müzikal tasarım ile ilgileniyorum.

Yeni çıkacak uzunçalarında ayrıca yine sana ait görsellerin bir bonus DVD olarak yer alacağı konusunda söylentiler var. Bu proje gerçekleşecek mi?
Bu bir olasılık. Halen bu konu hakkında label’la görüş alış verişimiz sürüyor. Belki bir sonraki yayında veya yakın bir gelecekte gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel.

Pioneer yakın zaman önce DVD formatının ve görsellerin de scratch’lenebileceği bir player piyasaya sürdü. Canlı performanslarında böyle bir şey deneyecek misin?
Evet aslında bende böyle bir aletin çıkmasını bekliyordum. Bu tür fikirler beynimde uzun süredir dolaşıyordu. Böyle bir aletin çıkması beni oldukça heyecanlandırdı. Daha denemedim ama kesinlikle deneyeceğim. Görseller de aynen bir müzik aleti gibi kullanılabilir ve insanın duyularını, duygularını ses kadar hızlı harekete geçirebilir.

Turnelerin dışında Detroit’teki bir günün nasıl geçiyor? Bilgisayar başında çok zaman geçiriyor musun?
Geçiriyorum. Çoğu zaman, saat kavramı ortadan kalkıyor. Uyku konusunda da pek başarılı olduğumu söyleyemem. Genellikle günün büyük bölümünde çalışıyorum. Müzik, moda ve sanat… Kalan zamanda arkadaşlarımla vakit geçriyorum.

Gelecekte,  sanatın sadece bir dalıyla örneğin müziği bırakıp sadece modayla ilgilenebileceğini düşünüyor musun?
Sanmıyorum. Gelecekte de modayla, görsel tasarımla ilgileneceğim ama her zaman müzik ilk sırada olacak.

Moda konusunda ne gibi gelişmeler olacak?
Böyle planlar var. Gelecek yıl, büyük ihtimalle Tokyo’da bir defilem olacak.

Defilede sadece bir modacı olarak mı yer alacaksın yoksa müzik de çalacak mısın?
Sadece bir modacı olarak. Ve sadece moda için. Moda sahnesinde görselliği müziği ve diğer unsurları mikslemek oldukça zor. Daha basit ve saf, sadece tutmaya çalışacağım.

Yeni uzunçalarından sonra neler yapacaksın?
Warp’un dans label’ı Arcola’dan detriot techno etkileşimli bir 12”lik yayınlamayı planlıyorum.  Ayıca remiks’ler üzerinde çalışacağım ve bazı ortak çalışmalar olacak.

Henüz 15 yaşındayken Kevin Saunderson, Derricy May gibi techno’nun devleriyle aynı DJ kabinin paylaştın. Onlar gibi çalmayı ve arada sırada techno setleri çıkarmayı planlıyor musun? Bir techno DJ’iymiş gibi?
Neden olmasın. Ben zaten Dj setlerimde bir türe takılıp kalmayı sevmiyorum. Turnedeyken yanımda çok fazla plak getiremiyorum fakat özellikle Amerika’dayken veya  Detroit’teki setlerimde caz, funk, soul çaldığım zamanlar oluyor.

Yeni Final Scratch Hakkında ne düşünüyorsun?
Seviyorum ama ben hala vinyl’i tercih ediyorum. Bence bu tür teknolojilerin halen biraz ilerlemeye ihtiyacı var. Ses kalitesi hala beni tatmin edecek düzeyde değil.Özellikle MP3’ün ses kalitesi hiç doyurucu değil. Vinyl’deki tadı alamıyorum. Sanırım biraz daha zaman gerekli.

‘Bounce, Make, Model’ın kapak tasarımı oldukça farklı ve çarpıcı. Kapakta The Designers Republic’in tasarımı olduğu yazıyor. Senin yapım aşamasında telkinlerin oldu mu?
Kapak tasarımını çok seviyorum. Aslında fikirlerin çoğu benden çıktı. Hatta çoğu zaman onları ben yönlendirdim, onlar daha çok uygulama kısmıyla ilgilendiler.


Röportaj : Christopher Çolak
Bu röportaj daha önce Clubintro.com'da yayınlanmıştır.

Interviews
 

Dominik Eulberg

Techno ranger from Westerwald: Dominik Eulberg
While not being a forest ranger, Dominik Eulberg produces techno that no one else is… more

T.E.E.

T.E.E.: Turzi Électronique Expérience
French pyschedelia virtuoso Romain Turzi gone wild with his real synths and analogue recording techniques… more

Hardfloor

Two Decades of Hardfloor
One of Germany’s best techno outlets, Hardfloor has been doing electronic music for 20 years… more

Kate Simko

Kate Simko: Soul & Heart
Chicago's Kate Simko is digging deep with her diverse style, full of soul & heart. more

Niederflur

Niederflur: Techno with an attitude
Cologne based duo Niederflur has been releasing mind blowing techno music since the early 90’s. more

Kaiserdisco

Kaiserdisco: "In No One's Shadow"
Kaiserdisco duo has gained reputation with their high quality dance floor tracks all around the… more

Michael Mayer

St. Vinyl: Michael Mayer
"You can get into trouble but you can also find a new friend" says Michael… more

Mr G

Mr G: Still Here
Most of us know Colin McBean for years now and he is making people dance… more

Mr G

Mr G: Hala Burada
90’lı yılların başından beri techno müziğin en önemli figürlerinden olan Colin McBean aka Mr G… more

Phonique

Phonique: Kissing Strangers
Phonique is kissing strangers in his new album released from the label of ‘best kept… more

FM Belfast

Be friends with FM Belfast
Do you really think that Iceland is all about melancholy, coldness and dark melodies? No… more

Danton Eeprom

Danton Eeprom: The most serious Frenchman
Londoner Frenchman Danton Eeprom is one of the most inlfuential and inspiring and emerging talent… more

Maayan Nidam

10 shots from Maayan Nidam
I caught Maayan Nidam just before her Vodka shots and asked her real questions before… more

Orlando Voorn

Orlando Voorn: Transit Technocu
Detroit techno denince ilk akla gelen isimlerden olan Orlando Voorn şu günlerde hiç olmadığı kadar… more

Jimmy Edgar

Müzikli Seks: Jimmy Edgar
Müziği seksüel bir titreşim ve etkileşim kaynağı olarak gören Jimmy Edgar dünya üzerindeki en yetenekli… more

Emika

Emika Drops The Other
Electronic music world is yet not aware but Emika is the next big thing in… more

Jason Smith

When Ai Was Ten
One of the world's most underground and best electronic music labels, Ai Records is celebrating… more

Phil Kieran

Phil Kieran's "Shh"
One of world's busiest electronic music producers and DJs, Phil Kieran released his debut "Shh"! more

Estroe

Estroe and her "Elemental Assets"
One of the best DJanes around, Estroe proves herself also in the production area with… more

Deniz Kurtel

Deniz Kurtel’in Ses Heykelleri
Uzunca süredir Amerika’da yaşıyor olsa da Türkiye’den çıkan ender kadın elektronik müzik prodüktörlerinden biri, belki… more